Šehović − Orav: PODRŠKA EVROPSKE UNIJE U REALIZACIJI REFORME OBRAZOVANJA

Nastavak uspješne saradnje Evropske unije i Ministarstva prosvjete kroz ekspertska, projektna i finansijska ulaganja umnogome će pomoći crnogorskom obrazovnom sistemu na putu sveobuhvatne reforme obrazovanja, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava.

Ministar  Šehović je zahvalio Evropskoj uniji na nesebičnoj podršci koju pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja i upoznao gospodina Orava sa planovima koje Ministarstvo ima kada je riječ o reformi obrazovnog sistema. 
„U ovoj godini očekuju nas izmjene sistemskih zakona iz oblasti obrazovanja“, rekao je on, i dodao da je prioritet Ministarstva u narednom periodu povećanje obuhvata đece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, vraćanje značaja srednjem stručnom obrazovanju, kao i reforma visokog obrazovanja. 
Šehović je istakao da najzahtjevniji rad predstoji u reformi visokog obrazovanja u okviru kojeg se mijenja model finansiranja, a akcenat stavlja na praktičnu nastavu i izučavanje stranih jezika kako bi crnogorski diplomci bili spremni da odgovore potrebama domaćeg i evropskog tržišta rada. 
„Za realizaciju reformi biće neophodna veća budžetska ulaganja, ali i značajna pomoć Evropske unije“, zaključio je Šehović i naglasio da se ulaganjem u obrazovni sistem, ulaže u sveukupni društveni i ekonomski razvoj Crne Gore. 
Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav izrazio je zadovoljstvo zbog ključnih postignućia u ovom sektoru i naglasio da će Evropska unija nastaviti da podržava Ministarstvo prosvjete u dostizanju evropskih standarda u oblasti obrazovanja. 

On je takođe kazao da, iako je Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi privremeno zatvoreno, potrebno je dalje raditi u ovoj oblasti. Orav je dodao da će EU ne samo nastaviti već i povećati svoju finansijsku podršku ovom ključnom sektoru za razvoj Crne Gore.

Back to Top