Prosvjetni rad

ZAVRŠEN TREĆI KRUG OBUKE NASTAVNIKA KOD POSLODAVACA

U periodu od 18. do 22. septembra realizovan je trećikrug obuke u okviru projekta „Obuka nastavnika kodposlodavaca 2017“ u okviru kojeg je 29 nastavnikastručnih škola imalo priliku da unaprijedi svojapraktična znanja kod 25 poslodavaca iz Crne Gore. Tokom sva tri ciklusa ovaj vid edukacije prošlo je 98 nastavnika iz 13 stručnih škola širom Crne Gore.

Predstavnice Ministarstva prosvjete Marija Đurišić iMajda Mulić posjetile su nastavnike tokom obuke i nataj način stekle uvid u njene efekte.

TREĆI FORUM KULTURNE SARADNJE KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE SARADNJE

Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, učestvovala je na Trećem forumu kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Forum, koji se održava u kineskom gradu Huandžou od 22. do 25. septembra, otvoren je obraćanjem premijera Narodne Republike Kine Lia Kećianga, koje je pročitao ministar kulture Narodne Republike Kine, Lu Šuang.

Peti dijalog o politikama u obrazovanju u Novom Sadu: RAZMJENA ZNANJA VODI KA POZITIVNIM PROMJENAMA

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović predstavila je izazove sa kojima se suočava Crna Gora u oblasti obrazovanja na Petom dijalogu o politikama u obrazovanju koji je održan u Novom Sadu.

U PONEDJELJAK POČINJU PREDAVANJA NA OSNOVNIM I SPECIJALISTIČKIM STUDIJAMA UCG

Predavanja na osnovnim i specijalističkim studijama na Univerzitetu Crne Gore počeće u ponedjeljak, 25. septembra u skladu sa Akademskim kalendarom.

Direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Aleksandar Vujović podsjetio je da ovim činom započinje nova etapa studiranja na Univerzitetu Crne Gore po novom reformisanom modelu studiranja i akreditovanim nastavnim planovima. Kako to Zakon o visokom obrzovanju propisuje, studenti koji su započeli studije po prethodnom modelu tako će i nastaviti školovanje. 

OŠ “Luka Simonović”: OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA

Članovi ekološke sekcije u saradnji sa učenicima VI , VII i VIII razreda OŠ “Luka Simonović” u Nikšiću  obilježili su Međunarodni dan mira, uključivši se u okviru međunarodnog programa ENO (Environment online) u ovogodišnju globalnu akciju „Posadimo stablo za mir”. Oni su zasadili drvo u dvorištu škole, ali su takođe odradili panoe i pripremili balone sa porukama mira. Đaci su sa svojim nastavnicama na ovaj način ukazali na duh zajedništva  i održivi razvoj.

Ana Lalović 

Ministarka Damjanović sa čelnicima Agencije IAEA: PODRŠKA INICIJATIVI ZA OSNIVANJE MEĐUNARODNOG INSTITUTA

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović razgovarala je u Beču sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom. Sastanku sa čelnikom Agencije prethodili su razgovori sa njegovim zamjenicima: Aldom Malavasijem, nadležnim za nuklearne nauke i aplikacije i Dazuom Jangom, nadležnim za oblast tehničke saradnje.

Šehović − Vukićević: DOBROM SARADNJOM DO BOLJIH USLOVA ZA OBRAZOVANJE

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević razgovarali su o izazovima koji prate obrazovne institucije u ovoj opštini.

Oni su se saglasili da su u obrazovno-vaspitne ustanove u ovoj opštini prethodnih godina uložena značajna sredstva, ali da se kontinuiranim poboljšanjem uslova rada stvara pretpostavka za još bolje rezultate nastavnika i učenika.

REKONSTRUISANE TRI OSNOVNE ŠKOLE

Učenici i nastavnici osnovnih škola “Janko Mićunović“ i „Olga Golović“ u Nikšiću, kao i „Srbija“ u Baru rade ove školske godine u znatno  boljim uslovima, zahvaljujući rekonstrukciji školskih objekata u ukupnom iznosu od 121.000 eura. Radovi su finansirani iz tekućeg budžeta Ministarstva prosvjete, a  izvođeni su tokom ljetnjeg raspusta.

U OŠ „Janko Mićunović“ izvršena je rekonstrukcija toaleta. Vrijednost radova iznosila je 20.000 eura, a izvodila ih je firma „Eurozox d.o.o.“, Danilovgrad.

U UTORAK POČINJE IV ŠKOLA RETORIKE

Četvrta generacija polaznika Škole retorike KIC-a „Budo Tomović“, pod rukovodstvom prof. dr Radovana Radonjića, počeće sa radom u utorak, 3. oktobra 2017. godine, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Kulturno-informativnog centra.

Predavanja se organizuju dva puta sedmično (utorkom i četvrtkom), sa početkom u 18 sati u Multimedijalnoj sali.

Saradnja crnogorskih iseljeničkih udruženja: OSNOVANA AMERIČKO-KANADSKA UNIJA

Crnogorska dijaspora bogatija je za još jedno udruženje. Nedavno je osnovana  Američko-kanadska unija, koja je sastavljena od sedam udruženja iseljenika i njihovih potomaka koji žive u Americi i Kanadi.

Uniju čine: Bošnjački savez Crne Gore, Njujork, Crnogorsko Udruženje „Cetinje“, Indijana, Udruženje iseljenika iz Crne Gore „21. maj“, Njujork, Crnogorsko-kanadska asocijacija, Vankuver, Udruženje Crnogoraca, Njujork, Fondacija „Petnjica“, Njujork, kao i Akademija sportova, Njujork.

Pages

Back to Top