Prosvjetni rad

PRIPREMLJEN NACRT NOVOG ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Održana je posljednja sjednica Radne grupe za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Radna grupa je usvojila Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima i okončala sve aktivnosti na izradi teksta Nacrta zakona.

U TOKU ARHEOLOŠKA I KONZERVATORSKA ISTRAŽIVANJA NA LOKALITETU KOD TUZI

Stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi arheološka i konzervatorska istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima.

Arheološka istraživanja počela su 2017. godine i predstavljaju prvu fazu, nakon koje slijedi sprovođenje preventivnih mjera zaštite arhitektonskih ostataka, do izrade finalnog konzervatorskog projekta. Uz sprovođenje mjera zaštite nastaviće se konzervatorska istraživanja, radi utvrđivanja autentičnosti kulturnog dobra i njegove starosti.

ODRŽAN SASTANAK ČLANOVA RADNE GRUPE ZA IZRADU ANDRAGOŠKIH PRIRUČNIKA

U organizaciji Centra za stručno obrazovanje u okviru projekta EPALE (Nacionalni servis podrške za Crnu Goru) održan je sastanak članova radne grupe za izradu andragoških priručnika za nastavnike koji realizuju Program osnovne škole za odrasle. Pored članova radne grupe, sastanku su prisustvovali i članovi EPALE projektnog tima.

Učesnici su se osvrnuli na dogovoreni plan aktivnosti izrade andragoških priručnika (Gordana Bošković, savjetnica za obrazovanje odraslih i nastavnik/trener u Projektu, a ujedno i osoba koja upravlja ovom aktivnošću).  

ŠKOLA ZA MLADE LIDERE CRNE GORE U EU

Evropski pokret u Crnoj Gori organizuje Školu za mlade lidere Crne Gore u EU, a četvorodnevna predavanja će biti održana u drugoj polovini februara. To je prilika učesnicima da dobiju osnovne i relevantne informacije o Evropskoj uniji, sa akcentom na proces pristupanja Crne Gore, EU politike i programe koji se tiču mladih u Crnoj Gori.

Takođe, polaznici škole će imati priliku da nauče nešto o pisanju projekata, istraživačkom radu u oblasti javnih politika, radu na komunikacionim strategijama i tehnikama javnog zagovaranja za process pristupanja u EU.

Predstavnici Podgoričke gimnazije posjetili Resursni centar “Podgorica”: POEZIJA NA DAR

Predstavnici Gimnazije „Slobodan Škerović” − direktorica Zoja Bojanić-Lalović, profesorica Aleksandrina Vujačić i grupa učenika posjetili su Resursni centar “Podgorica”.  Oni su tom prilikom poklonili učenicima i zaposlenima CD na kom su snimili u Daisy formatu skup odabranih poetskih tekstova u obliku audio knjige pod nazivom „Poljem se vija”. Neki od tekstova snimljeni su na: francuskom, danskom, ruskom, italijanskom ili turskom jeziku.

UDG: TAKMIČENJEM RAZVIJAJU PREDUZETNIČKI DUH MLADIH

U organizaciji Studentskog biznis centra Univerziteta Donja Gorica (UDG) nedavno je održano takmičenje pod nazivom Business Challenge Montenegro (BCM) koje je okupilo 150 najboljih maturanata iz svih krajeva Crne Gore, a sastojalo se iz brzog rješavanja zadatog problema, izradi biznis planova i prezentovanju istih stručnom žiriju.

Univerzitet Mediteran: MOBILNOST KAO SASTAVNI DIO PROFESIONALNOG RAZVOJA

U prethodnom periodu više 30 studenata Univerziteta Mediteran je, u okviru programa mobilnosti, boravilo na univerzitetima u Turskoj, Poljskoj, Španiji, Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, SAD-u i Švedskoj. Takođe, profesori i saradnici ostvarili su više od 20 posjeta nekom od najprestižnijih evropskih univerziteta.

OŠ „Anto Đedović“: AKCIJA ZA POMOĆ PORODICI MAŠANOVIĆ

OŠ „Anto Đedović“ u Šušanju pridružila se  humanitarnoj akciji i podršci porodici Mašanović iz Crmnice, čija je kuća izgorjela početkom februara.

U holu škole bile su postavljene kutije za doniranje novčane pomoći. Akcija je trajala od 6. do 20. februara. Sredstva koja su prikupljena uplaćena su na žiro račun porodice Mašanović (NLB Montenegro banka 530-2647-27). Organizovanjem ove humanitarne aktivnosti, škola je obilježila i 20. februar, Dan socijalne pravde.

U KIC-U „BUDO TOMOVIĆ“ REVIJA „POZORIŠTE NA FILMU III“

Revija „Pozorište na filmu III” organizuje se u okviru saradnje filmskog i dramskog programa KIC-a „Budo Tomović” od 22. do 24. februara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Revija će početi dramom Ričarda Bruksa „Mačka na usijanom limenom krovu” (1958, gl. uloge Elizabet Tejlor i Pol Njumen) u četvrtak, 22. februara. Ovo je priča o zamršenim odnosima velike južnjačke porodice, nastala prema istoimenoj noveli pisca Tenesi Vilijamsa (Tennessee Williamsa).       

PREDSTAVNICE RESURSNOG CENTRA „PODGORICA” NA KONGRESU U NIŠU

Defektološkinje JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” Suzana Koletić, Marina Vučeraković i Jelisavka Gavranić učestvovale su na Međunarodnom kongresu „Dani defektologa 2018” koji je održan je u Nišu. One su se tom prilikom predstavile radom „Rana intervencija − primjer dobre prakse".

Centralna tema skupa bila je „Planiranje defektološkog rada − izazovi, problemi, rješenja”. Predavanja su organizovana iz obrazovanja, zdravstva i rehabilitacije i socijalne zaštite.

Lj. V.

Pages

Back to Top