Digitalna izdanja

Osnovni cilj pripreme DAISY udžbenika (DAISY je akronim od Digital Accessible Information System, digitalno dostupan informacioni format, koji omogućava lako snimanje pisanog materijala, a sadrži audio i vizuelne poruke) jeste da doprinesu unapređenju inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Proces produkcije DAISY udžbenika podrazumijeva prilagođavanje štampanih udžbenika na crnogorskom jeziku DAISY audio-vizuelnom formatu.

Kako bi se ostvarili ciljevi obezbjeđivanja udžbenika za učenike s oštećenjima vida i onima bez ostatka vida, kao i za sve ostale učenike koji imaju teškoće u učenju (disleksija, disgrafija…), u toku projekta Snimanje udžbenika u DAISY formatu do sada je izrađeno deset udžbenika (čitanke od 4. do 9. razreda osnovne škole i Istorije za 6, 7, 8 i 9. razred osnovne škole), a projektom implementacije DAISY udžbenika obuhvaćeno je 50 škola i Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” u Podgorici.

Obuka nastavnika i nastavna praksa pokazali su da su DAISY udžbenici adekvatni i relevantni za sve učenike, a ne samo za one s posebnim obrazovnim potrebama.

Projekat podržava Kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori.

Preuzmite uputstvo za čitanje DAISY knjiga: Uputstvo za citanje DAISY knjiga.pdf
Preuzmite DAISY playback software: Setup-amis-U.S.English.zip

Back to Top