POČELA PRODAJA UDŽBENIKA ZA SREDNJOŠKOLCE, U TOKU I DISTRIBUCIJA OSNOVNIM ŠKOLAMA

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) - Podgorica je preduzeo sve kako bi i ove godine udžbenici bili odštampani na vrijeme i spremni za početak školske 2022/2023. godine za cjelokupnu školsku populacju.

„Udžbenici za srednje škole već su u prodaji u knjižarama ZUNS-a, a cijena im je ista kao i prošle godine“, kazao je Dušan Petričević, marketing menadžer u ZUNS-u.

Prema njegovim riječima, za komplet knjiga za prvi razred treba izdvojiti 105,20 eura, za drugi 88,70, za treći 88,20 i za četvrti 78,20 eura.

Cijena papira u odnosu na prošlu godinu je značajno veća, ali su nadležni, kako kažu, uspjeli da obezbijede da ne dođe do poskupljenja.

Osnovci će, kao i prošle godine, udžbenike dobiti besplatno. Distribucija knjiga školama počela je 8. avgusta i trajaće do kraja mjeseca, tako da će svu djecu upisanu u osnovnu školu sačekati udžbenici na klupama prvog školskog dana.

„Količine udžbenika će biti distribuirane prema podacima o broju upisanih đaka po razredima, dobijenih od Ministarstva prosvjete. ZUNS je u obavezi da fizički distribuira udžbenike do svih škola, a dalja ditribucija i razvrstavanje unutar škole do samog đaka je obaveza škole“, objasnio je Petričević.

S obzirom da se radi o velikoj količini udžbenika koja treba biti distribuirana prema svim školama u Crnoj Gori, sama distribucija je planirana po trijadama, tj. udžbenici će biti isporučeni u po tri razreda u različitim vremenskim isporukama. Ovakva distribucija je planirana radi lakše provjere isporučenih količina od strane škola, objasnili su u ZUNS-u.

Što se tiče djece koja se naknadno upišu, kao i djece drugih država, organizovaće se naknadne isporuke nakon dobijanja podataka o njihovim količinama od strane službi koje prate broj upisanih đaka.

Udžbenici za drugi strani jezik će biti distribuirani prema dostavljenim podacima o broju đaka koji pohađaju određeni strani jezik, a njihova distribucija je planirana u septembru.

O. Đ.

Back to Top