ZAVOD ZA UDŽBENIKE NA 3. INTERNACIONALNOM SAJMU KNJIGA U PODGORICI

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica predstaviće svoju izdavačku djelatnost na 3. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Sajam će trajati od 3. do 7. oktobra, a biće održan u kompleksu Capital Plaze.

Na predstojećoj manifestaciji ZUNS će imati tri promocije svojih novih izdanja. Prvo će 4. oktobra biti promovisana knjiga „Krug začaranog vremena“ Miraša Martinovića, o kojoj će, pored autora, govoriti Sonja Tomović Šundić i Jadranka Đerković. Druga promocija održaće se idućeg dana, u 12 časova. Biće predstavljena knjiga „Zašto (baš) čitanje“ Vesne  Pavićević, a učestvovaće: Anđa Backović, Kristina Mihailović, Nađa Durković i autorka. Istoga dana, u 20 časova, organizuje se promocija dvije studije Milorada Nikčevića, od kojih je jednu objavio ZUNS, u kojoj, osim autora, učestvuju: Adnan Čirgić, Boban Batrićević, Marijana Terić, Nikola Popović, Sofija Kalezić i Ana Bojović.

Poetska zbirka „Krug začaranog vremena“, objavljena u okviru biblioteke „Savremenik“, predstavlja sintezu Martinovićevog pjesništva, njegovu poetiku, oblikovnu u protekle tri decenije. Ovo je je neka vrsta civilazacijskog brevijara, atalasa koji oslivakava puteve, gradove, ljude, prošlost ocrtanu rukom pjesničkog maga, organon u kome odjekuju glasovi, vremena, obredi, ličnosti, istorija i pamaćenje, sve podignuto do fikcije koja emanira talasima unutrašnjeg mora, stvarajući sopstveno more po kojem pjesnik samouvjereno plovi.

Autorka knjige „Zašto (baš) čitanje“ uspješno se suprotstavlja stereotipu (nerijetkom među roditeljima, ali i nastavnicima) da su neka djeca „izgubljena“ za čitanje, da ne vole čitanje i da se na to više ne može uticati. Čini to nudeći roditeljima brojna i detaljna objašnjenja o tome kako mogu podstaći želju djeteta da čita i kako se mogu savladati neke prepreke u tom procesu. Među tim preprekama autorka prepoznaje i stav nekih roditelja da je čitanje nezanimljivo i dosadno, pa argumentovano i strpljivo pojašnjava višestruke koristi koje dijete ima od čitanja u svakom razvojnom periodu.

Studije dr Milorada Nikčevića, na čijem se kraju nalazi sažetak na stranom jeziku, tematski su razvrstane u tri cjeline: Problemsko-teorijske ekspozicije, Problemsko-interpretativne ekspozicije i Problemsko-estetičke ekspozicije. One obuhvataju razdoblje od 19. vijeka do moderne književnosti. U svakoj od njih, koristeći metodolоške, problemsko-stvaralačke i estetsko-recepcijske teorije, autor na nov način pristupa interpretaciji ključnih mjesta u književnom djelu Njegoša, Beketa, Ujevića, Desnice... Imajući u vidu važnu ulogu literature u životu svakog čovjeka, ova knjiga biće dobar putokaz učenicima i studentima za sticanje kompetencija u ovoj oblasti, kao i njihovim predavačima u kreativnom tretiranju svevremenske problematike. 

Back to Top